3D Yazıcı (Printer) Nedir? Nasıl Çalışır?

22-01-2020 16:44
3D Yazıcı (Printer) Nedir? Nasıl Çalışır?
2020'li yılların başında olduğumuz şu günlerde teknolojinin ulaştığı nokta bizleri her geçen gün şaşırtmaktadır. İnsanları hayrete düşüren en popüler teknoloji ürünleri arasında 3D yazıcılar bulunmaktadır. 3D yazıcı; bilgisayar ortamında meydana getirilen tasarım dosyalarını alarak, elle tutulabilen gerçek nesnelere çevirebilen bir cihazdır. Birçok çeşidi bulunmaktadır. En çok kullanılanı ise FDM (fused deposition modeling) tipi yazıcıdır. Elde bir tasarım dosyasının bulunmasıyla beraber 3D yazıcıların kullanımı mümkün olabilir.

3D Yazıcıların Çalışma Prensibi Nasıldır?

3D yazıcıların çalışma prensibine geçmeden önce bu cihazların en büyük avantajlarından bahsetmeliyiz. Maliyet konusunda hiç şüphesiz çok büyük bir avantaja sahip olan 3D yazıcılar, bilhassa makine mühendisleri için faydalı bir cihazdır. Herhangi bir parçanın tek partiden meydana gelen küçük hacimlerde bile çok düşük maliyetli olarak üretilmesi sayesinde 3D yazıcılar; birçok sektör için vazgeçilmez nitelikler taşımaktadır. 3D yazıcılar; herhangi bir üç boyutlu modelin katmanlama teknolojisi sayesinde plastiği eriterek doğrudan üretimine dayanan bir çalışma prensibine sahiptir. Ancak, bu cihazların çalışma mantığını anlamak adına sürece yakından bakalım! 1. Modelleme: Üretilmesi planlanan ürünün her şeyden önce üç boyutlu tasarım programları veya üç boyutlu tarama sistemleri ile bilgisayar dataları oluşturulmaktadır. Meydana getirilen model; STL dosya formatına çevrilmektedir. Bu sayede, 3D baskı sürecinin ilk aşaması tamamlanmaktadır. 2. 3D Baskı: 3D baskıya gönderilen model; baskı sırasında obje katmanlar halinde üst üste serilerek meydana getirilmektedir. Söz konusu katmanların plastik ergitme veya sterolitografi gibi farklı yöntemlerle gerçekleştirilmesi mümkündür. 3. Yüzey İyileştirme: 3D yazıcı kullanılarak oluşturulan objeler; geleneksel teknolojiler ile karşılaştırıldığında birtakım hatalar içerebilir. Bu yüzden, kritik objelerde yüzey iyileştirme çalışmaları yapılmalıdır. Son ölçüye getirme işlemi de uygulanabilir.

3D Yazıcının Kullanım Alanları Nelerdir?

3D yazıcı ile yapılabilecek sayısız aktivite vardır. Mühendislik sektöründe kullanılmasına ek olarak, ev dekorasyonu veya hediyelik eşya tasarlanmasında 3D yazıcılardan faydalanma imkanı bulunur. Yapmayı planladığınız robotun gölgesinde 3D baskılara yer verebilirsiniz. Buna ek olarak, çikolata basan 3D yazıcılar bulunmaktadır. Bu tür yazıcılar sayesinde kendi tasarladığınız çikolatalara sahip olabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.