Arduino Bluetooth Modülü Kullanımı

22-01-2020 16:49
Arduino Bluetooth Modülü Kullanımı
Arduino'yu yağmur ve gaz sensörü gibi günlük hayatın içerisinde bulunan işlevsel alanlarda kullanabileceğiniz gibi teknolojinin ve yazılımın ön planda olduğu alanlarda da kullanabilirsiniz. Arduino Bluetooth modülünü kullanarak farklı bir projeye imza atabilirsiniz. Bluetooth teknolojisi; akıllı telefonlardan tutun da kulaklıklara kadar birçok cihazda yıllardır var olan bir teknolojidir. Arduino projelerine Bluetooth ekleyebilmek için uygun olan birçok modül bulunmaktadır. Söylediğimiz gibi birçok modül bulunsa bile fiyat-performans kriteri bakımından en iyisi HC-05 modeli olarak bilinmektedir.

Arduino Bluetooth Kullanımı Nasıl Olmaktadır?

Arduino Bluetooth modülü; TX/RX protokolü sayesinde birbirine bağlanmaktadır. Bu noktada, Arduino'nun TX pini Bluetooth'un RX pinine bağlanmalıdır. Arduino'nun RX pini, Bluetooth'un TX pinine bağlanmalıdır. Bunun yanı sıra, HC05 Bluetooth modülünün konfigürasyonunu yapmak gerekmektedir. Konfigürasyon için ayrı bir kod oluşturmak gereklidir. Bir sonraki aşamada Bluetooth'un bilgisayara tanıtılması şarttır. Bu işlem oldukça basittir. Bluetooth aygıtları simgesine tıklanmalı ve açılmalıdır. Bilgisayar, Bluetooth ararken Arduino Uno eşleştirmesi yapılmalıdır. Ardından, modüle verilen şifre girilmelidir. Bir sonraki aşamada, Arduino programı açılarak ayarlar kısmından port değiştirilmeli ve Bluetooth'a bağlanacak şekilde ayarlanmalıdır. Buna ek olarak, ledlerin yanma sönme işlemini hangi tuşların gerçekleştirdiği bilinmelidir.

RGB LED Kontrolü Nasıl Yapılır?

HC05 modülünü kullanarak Bluetooth kullanımından bahsetmiştik. Şimdi de HC06 modülünü kullanarak RGB LED kontrolü nasıl yapılır sorusuna cevap aramalıyız. Bu işlemde, klasik olarak Arduino Uno ve breadboard, HC06 Bluetooth modülü, RGB LED, üç adet 330 ohm direnç ve jumper kablo gerekmektedir. Bundan sonraki aşamada devrenin kurulması şarttır. Ardından ise kod yazılmalıdır. Bir başka deyişle, ledin kırmızı, yeşil ve mavi bacağının nereye takılacağı belirlenmelidir. Bu noktada, HC05 ile HC06 arasındaki farklara değinmeliyiz. Her şeyden önce, görünüm olarak aralarında hiçbir fark yoktur. Ancak, HC05 modeli sayesinde iki HC05 veya HC06 arasında direkt olarak iletişim kurmak mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra, HC05'in HC06'dan tek farkı; üzerinde bir buton olmasıdır. Söz konusu buton HC06 modelinde bulunmaz. Ayrıca, ikisini, bilgisayar ile konfigüre etmek için farklı işlemler yapmak gerekmektedir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.