Arduino İle Bluetooth Kontrollü Araç

06-03-2020 10:33
Arduino İle Bluetooth Kontrollü Araç

Arduino bluetooth projeleriile kontrollü araç yapımı bazı alanlarda yaygın kullanılan işlemleri barındırır. Malzemeleri talebinize göre temin ederek başlayabilirsiniz.

Arduino İle Bluetooth Kontrollü Araç Yapımı

Arduino uno, bluetooth, motor sürücü, pil gibi bir güç kaynağı, araç kiti arduino ile bluetooth kontrollü araç yapımında gerekli malzemelerdir. Projede, Android işletim sistemi olan bir akıllı telefon da gerekmektedir. Bu cihazla kullanılan bluetooth özelliği sayesinde kontrol edilebilir bir araba elde edilecektir. Uygulamalarda bağlantıların doğru bir şekilde yapılması ve işlemin doğru tanımlanması için kodlama şema ayrıntılarına önem verilmelidir. Hatasız kodlama ile şema takip edilerek sonuca varılır.

Uzaklık Sensörü Yerine Bluetooth

Arduino el ile uzaktan kontrollü arabaişleminde uzaklık sensörü yerine bluetooth işlevinden faydalanılacaktır. Kontrol edilecek olan araç DC motor üzerinden kontrolle de bağlantılıdır. Temelde işleyiş mantığı robotun harekete geçmesini sağlamak için bluetooth modülünden veri gelmesi üzerine kuruludur. Bu bluetooth özelliğinden gelecek veri ise bilgisayar, tablet ya da telefondan gelmektedir. Ayrıca sadece bu da yetmez, modülle cihaz eşleşmesinin de doğru biçimde yapılmış olması gerekir. Bu eşleşme bazı zamanlarda atlanan bir durum olduğu için kritik konudur. Söz konusu eşleştirmenin yapılabilmesi için ayrıca bir kaynak araştırması yapabilir ve uygulama adımlarını takip edebilirsiniz. Haberleşmeyi ücretsiz olarak sağlamak üzere bazı uygulamalar da yapılmaktadır.

Uygulama yapılırken farklı bir proje örneği için gereken malzemelere de bakılabilir. Motor sürücüsü bluetooth modülü arduino, robot şasesi, tekerlek DC motor kullanarak da bir proje hazırlayabilirsiniz. Şema doğrultusunda kablo bağlantısı yapılır ve devre kurulumu sağlanır. Bu uygulamalarda önemli bazı basamaklar:

  • Kod yüklemesi devre kurulumu yapıldıktan sonra arduinoya yüklenir.
  • Bluetooth üzerinden gelen veri özelliğine göre araç w ile ileri geri gider. D ile sağa, a ile sola ve x ile geriye gider. Aracın durması için gelen verinin s olması gerekir. Karakterleri yollayıp araç kontrolü sağlanabilmektedir.
  • İşlemlerde önemli nokta bluetooth üzerinden gelen verilerle beklenen verinin aynı olması gerektiğidir. Beklenen komut ve bluetooth üzerinden gelen farklıysa araç kontrol edilemez. Yani çalışmaz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.