Arduino İle Eğim Sensörü Nasıl Yapılır?

Arduino İle Eğim Sensörü Nasıl Yapılır?
Eğim Sensörü veya Eğim Anahtarı, bir nesnenin yönünü algılayan bir bileşendir. Eğim sensörü uygulamasına en iyi örneklerden biri uçaklarda kullanılmasıdır. Uçağın yatay ve dikey yönü veya eğimi, eğim sensörü tarafından araç bilgisayarlarına sağlanacaktır. Bu bilgi pilota güvenli seyahat için verilir.
 
Ölçebileceği eksenlere göre farklı eğim sensörleri vardır.

Basit bir eğim sensörü, temelde sensörün açısını veya yönünü esas alarak AÇIK veya KAPALI konuma getirecek bir anahtardır. Bu tür bir sensör, tek eksenli eğim tespiti için kullanışlıdır.

Bu projede, bir eğim sensörünün oryantasyonu belirlemede temel işlevi gösterilmektedir.
 

Devre şeması

Arduino tilt sensor experiment

 

Gerekli Bileşenler

Arduino Tilt Sensörünün Devre Tasarımı

Daha önce de belirtildiği gibi, eğim sensörü temelde bir anahtardır. Eğim sensörünün bir ucu veya terminali Arduino'nun dijital I / O pinlerinden herhangi birine bağlanır.
Bu projede Arduino'nun 3. pinine bağlanmıştır. Sensörün diğer terminali toprağa bağlıdır.
Eğimin Arduino tarafından algılandığını belirtmek için bir zil ve bir LED kullanılır. Buzzer, farklı tonlar üretmek için Arduino'nun PWM çıkışı tarafından kontrol edilir.
 
Bu nedenle, buzzerin pozitif terminali Arduino'nun PWM pinlerinden herhangi birine bağlanır. Bu gösterimde pin 6'ya bağlanmıştır. Zilin diğer terminali toprağa bağlıdır.
LED ayrıca eğim eylemini belirtmek için de kullanılır. Arduino'dan gelen çıkış akımı sadece 20mA olduğu için, LED'i herhangi bir akım sınırlama direnci olmadan direkt olarak Arduino'ya bağlıyoruz.
Sadece güvenli olmak için akım sınırlayıcı bir direnç kullanılması tavsiye edilir. LED'in anotu, katot toprağa bağlıyken Arduino'nun 13. pinine bağlanır.
 
Arduino Eğim Sensörünün Çalışması
 
Eğim sensörü, akımın yalnızca belirli bir açıyla eğildiğinde içinden akması dışında normal bir anahtara benzer. Bu nedenle, bir nesnenin eğimini veya yönünü algılamak için bir eğim sensörü kullanılır.
Farklı eğim sensörleri vardır. Basit bir eksen yönlendirmesi için, doğru yönlendirme açısına sahip bir eğim anahtarı kullanılabilir. Üç eksende tam hareketi algılamak için ivmeölçer tabanlı 3 eksenli bir eğim sensörü kullanılır.
Bu projede tek eksen eğim sensörü kullandık. Eğim Sensörlerinin uygulanmasında kullanılan iki teknoloji vardır: Cıva tabanlı ve Silindir Top tabanlı. Daha eski eğim sensörleri cıvadan yapılmıştır.
İki metal kontağın çıktığı küçük bir cam tüpe bir cıva damlası yerleştirilir. Sensör dik tutulduğunda, cıva her iki terminalle temas edecek ve anahtar kapalıdır.
Sensör herhangi bir yönde eğildiğinde, cıva terminallerle temas halinde kesilir ve anahtar açılır.
Makaralı bilye tabanlı eğim sensörlerinde, anahtarı kapatmak veya açmak için bir veya iki metal bilye kullanılır. Sensör dik konumlandırıldığında, metal bilye her iki terminalle temas eder ve anahtarı kapatır.
Sensörün yönü değiştiğinde, yani bir açıyla eğildiğinde, metal bilye terminallerle teması kaybeder ve anahtar açılır.
Cıva tabanlı eğim sensörünün avantajı, sekmeyi bırakma şansının olmamasıdır. Ancak cıvanın toksik yapısı nedeniyle, bu tür eğim sensörlerinin kullanımı azalır.
Kullanılan sensörün türüne bakılmaksızın, eğim sensörünü test etmenin en iyi yolu aşağıdaki devreyi kullanmaktır. Bir eğim sensörü, bir LED, bir akım sınırlayıcı direnç ve pil gibi bir güç kaynağından oluşur.
 

Tilt Test

Sensör dik tutulduğunda devre kapanır. Akım LED'den geçer ve parlar. Sensörün yönü değiştirildiğinde devre açılır ve LED kapanır.
Eğim sensörünü test etmenin bir başka basit yolu bir multimetre kullanmaktır. Multimetre süreklilik moduna ayarlanmıştır ve multimetrenin terminalleri eğim sensörüne bağlanmıştır. Anahtarın açılıp kapandığı açı bu test ile belirlenebilir.
Bu projede, bir Arduino sensörün eğimini algılayacak ve bir zil ve bir LED'i tetikleyecektir. Arduino için kod yazılır ve panele yüklenir.
Sensörün eğimi algılandığında, buzzer ve LED Arduino tarafından tetiklenir.

KOD


 #define SENSOR_PIN 2
#define LED_PIN 13

void setup()
{

  pinMode(SENSOR_PIN, INPUT_PULLUP);


  pinMode(LED_PIN, OUTPUT);
}

void loop()
{

  if (digitalRead(SENSOR_PIN) == LOW)
  {
 
    digitalWrite(LED_PIN, HIGH);
  }
  else
  {
 
    digitalWrite(LED_PIN, LOW);
  }
}

NOT

  • Bu projede basit bir eğim sensörünün çalışması gösterilmiştir.
  • Eğim sensörleri, güvenlik önlemi olarak nesnenin yönünün kullanıldığı güvenlik sistemlerinde kullanılabilir.
  • Eğim sensörleri genellikle oyun konsollarında ve cep telefonlarında kullanılır.
  • Tekne, uçak vb. Navigasyon sistemlerinde yunuslama ve dönüşü belirlemek için kullanılırlar.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.