Arduino ile Gaz Sensörlerinin Kullanımı

22-01-2020 16:53
Arduino ile Gaz Sensörlerinin Kullanımı

Arduino sayesinde günlük yaşantınızda işe yarayacak birçok proje tasarlayabilirsiniz. Geçmişte gaz sensörü kullanmamış olabilirsiniz. Ancak, piyasadaki MQ serisi sayesinde bu konuda deneyim elde edebilirsiniz. Bu yazıda, MQ-2 gaz sensörü kullanarak Arduino ile gaz alarmı projesinin nasıl hayata geçirileceğinden bahsedeceğiz.

Gaz Sensörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Gaz sensörü denildiği zaman akla MQ serisi gelmektedir. Oldukça pratik kullanımları ve ekonomik fiyatları olan ürünlerdir. Bu noktada, Arduino ile beraber projelerde kullanılmalarına sıklıkla rastlanmaktadır.

MQ serisi gaz sensörünün içerisinde gazı algılayabilecek bir tel, ısıtmaya yarayan bir eleman ve yük direnci bulunmaktadır. Gaz sensörünün çalışma prensibinden bahsedecek olursak, ısıtıcı sayesinde metan gazı ısınmaktadır. Ardından, metan gazı, sensördeki telin üstünden geçerek telin direncinin değişmesine sebep olmaktadır. Gaz sensörünün içerisinde bulunan yük direnci ise analog direnç değerini 0 ile 5V aralığına eş bir değere çevirmek için kullanılmaktadır. İşte bu noktada, yük direncinin pini, devre sisteminde Arduino'nun analog giriş pinlerinden birisine bağlanmaktadır. Bu sayede, gaz duyarlılığına dair Arduino'ya bilgi aktarımı yapılmaktadır. MQ gaz sensörü serilerinin yapısında dijital çıkış vardır. Sistemdeki gerilimin belirli bir seviyeye ulaşmasının ardından bu çıkış aktif hale gelmektedir. Gerilim seviyesini kontrol etmek için sensör modülünde bulunan trimpot devreye sokulmalıdır.

MQ2 Kullanılarak Yanıcı Gaz Alarmı Nasıl Yapılır?

Yanıcı gaz alarmı için ilk olarak Arduino UNO ve breadboard'a ihtiyaç duyulmaktadır. Ardından, sistemin olmazsa olmazı MQ-2 gaz sensörü kartı gereklidir. Buzzer, jumper kablolar ve bir adet 330 ohm direnç; gaz alarmının diğer malzemeleri arasındadır. 1. İlk aşamada, Arduino kodunu yazmak gerekmektedir. Kodu yazarken sensörden okunan değer, buzzerin takılacağı pin ve gaz eşik değeri için gerekli bilgiler girilmelidir. 2. Kodun yazılmasının ardından gaz alarmı sorunsuz olarak çalışacaktır. MQ-2 gaz sensörü sayesinde gaz ve sigara dumanı algılanması mümkün olmaktadır. Bu noktada, 300 ile 10.000ppm arasındaki dumanların algılanmasının söz konusu olduğunu ifade etmek gerekir. MQ-2 gaz sensörü; hem evsel kullanımda hem de endüstriyel kullanımda işe yaramaktadır. Alkol, hidrojen, metan, bütan, LPG ve sigara dumanını algılayabilen bir sensördür.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.