Arduino İle Hareket Sensörü

04-03-2020 09:50
Arduino İle Hareket Sensörü

Elektronik aletlerde hareket sensörü yapımı birçok alanda karşımıza çıkan bir uygulamadır. Sonucu gördüğümüz işlemlerin ayrıntılarına bakmakta fayda var.

Arduino Pır Sensör Hassasiyet Ayarı

PIR sensörü radyasyon seviyesini tespit etmek üzere hazırlanan bir zemin olarak düşünülebilir. Sıfırdan fazla sıcaklığı olan cisimlerin yaydığı enerji radyasyon miktarıyla da alakalıdır. Çünkü sıcaklık arttıkça radyasyonda da artış olur. Arduino pır sensör hassasiyet ayarı yapılırken de kızılötesi sensör elektrotundaki ayarlamaya işaret eder. Yani çıkış özellikleri doğrultusunda bir ayarlamayı ifade etmektedir. Negatif ve pozitif çıkışlardan birinin diğerinden daha az ya da fazla radyasyon görünmesini engellemek üzere ayarlama yapılmaktadır. Boştaki sensörde, yani hareket henüz algılanmamışken kızılötesi algılar eşit derecede görülmektedir. Bunun diğer anlamı sıfır çıkış sinyali demektir. Bu algılayıcı önünden bir canlı geçtiği zaman sıcaklık değişir ve ilk başta PIR sensöründe iki bölümde değişiklik olacaktır. Sinyal darbesi ile sensörün harekete geçişi sağlanır.

Hareket Sensörü İle Yapılan Projeler

Sensör ile yapılan proje çeşitleri temelde kategorilere ayrılır ve hareket sensörü bu kategorilerden birisidir. Ses, yakınlık sensörleri vs. diğer mekanizmaları harekete geçiren algılayıcı oluşumlardır. Tek hareket sensörüne odaklanıldığı zaman da karşımıza yine birçok tür çıkacaktır. Genel bir sıralama yapmak gerekirse: Harekete duyarlı güvenlik sistemi örnek verilebilir. Arduino, pır hareket sensörü, buzzer, led kullanılarak yapılır.

Hareket sensörü ile yapılan projeler arasında, harekete duyarlı kapı sistemi de dikkat çekmektedir. Bir bina kapı girişindeki ışık, harekete göre yanar ve söner. Hareketle beraber devreye giren bütün elektronik sistemler bu kapsama alınabilir. Sensörün kullanım alanı çok geniş olduğu için harekete dayalı kullanımlarda da çeşitlilik çoktur.

Hareket Sensörü Fiyatları

Hareket sensörü fiyatlarını belirleyen kriterler elektronik aletin kendisiyle de alakalıdır. Sadece sensörün fiyatı ile değil bütün olarak elde edilen sonuca odaklanabiliriz. Mekanizmanın hangi alanda ne kadar süre boyunca kullanılacağı kritik bir konudur. Çünkü temin edilen malzemenin kalitesi de bu doğrultuda değişecektir. Hem iç sistemde hem de dış yapıdaki yüksek kalite artışı beraberinde fiyatları da yukarı çeker, fakat kullanım ömrü uzayabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.