Arduino ile Nabız Ölçer Nasıl Yapılır ?

22-01-2020 17:17
Arduino ile Nabız Ölçer Nasıl Yapılır ?

Arduino; giriş/çıkış kartı olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra, fiziksel programlama amacıyla kullanılmaktadır. Arduino sayesinde hiçbir yardım almadan çalışan cisimler meydana getirebilirsiniz. Buna ek olarak, bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlarda da kullanabilirsiniz. Bir başka deyişle, Arduino'yu başka bilgisayarlara bağlayarak farklı nesneler yaratabilirsiniz. Bu yazıda, Arduino kullanılarak kişisel nabız ölçerin nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağız. Her şeyden önce, bunun için birtakım malzemelere ihtiyacımız olacaktır. Arduino UNO, pulse nabız ölçer, Nokia 5110 ekranı ve bağlantı için jumper kablolar gerekmektedir.

Pulse nabız ölçer; bu projenin en önemli elemanı olarak dikkat çekmektedir. Pulse nabız ölçer sayesinde nabzınızı kolayca ölçebilirsiniz. Bunun için bu aleti, kulağınıza veya parmak ucunuza sabitlemeniz gerekmektedir. Sensör; parmak ucuna veya kulağa yansıyan ışığın ne kadarının yansıdığına dair analog bir değer göstermektedir. Nabız atışı sırasında söz konusu değer daha da yükselecektir. Nabzın normale gelmesinin ardından ise değer düşecektir. İşte bu noktada, Arduino sayesinde bu değişimler referans alınarak dakikadaki nabız sayısı ölçülmektedir.

Nabız Ölçer Nasıl Yapılır?

Nabız ölçer yapımındaki en önemli nokta; Pulse nabız ölçer ile Arduino arasındaki bağlantıyı gerçekleştirmek olacaktır. Bu etabın ardından yukarıda söylediğimiz gibi Pulse nabız ölçerin göndermiş olduğu veriler işlenecektir. Söz konusu veriler; Nokia 5110 ekranına yansıyacaktır. Pulse nabız ölçer ile Arduino arasındaki bağlantıyı kurduktan sonra Arduino için gerekli olan kodu yazmak gerekmektedir. Kod yazımı için gereken kütüphane bilgisayara kurulmalıdır. Bundan sonraki aşamalardan bahsetmek gerekirse;

  • Arduino; sensörden gelen değere bakarak nabız atışının olup olmadığına karar vermektedir. Bu noktada, önceden bir sınır değeri belirlenmelidir. Bu değerin üzerinde gerçekleşen bir sinyal geldiği takdirde Arduino nabız atışının varlığını anlayacaktır.
  • Eşik değerinin gelişigüzel belirlenmemesi gerekir. Kod için indirilen kütüphanede bulunan örnek kodlardan birisi kullanılmalıdır. Örnek kodlar; Arduino'ya yüklenmelidir.
  • İkinci seçenekteki işlemin ardından ekranda, sensörden gelen verilere göre devam eden bir çizgi oluşması söz konusu olacaktır. Bu noktada, işlemin tamamlanması için sensöre parmak ucunu yerleştirmek gereklidir. Devreye 5110 ekranı eklendiğinde ve gereken kod yazıldığında nabız ölçer projesi tamamlanmış olacaktır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.