Arduino ile Toprak Nem Sensörü Nasıl Yapılır ?

22-01-2020 17:22
Arduino ile Toprak Nem Sensörü Nasıl Yapılır ?

Arduino sayesinde birbirinden değerli projeler yaparak bilgi seviyenizi geliştirebilirsiniz.Toprak nem sensörü sayesinde Arduino ile beraber nem ölçer yapmak mümkün mü? Bu yazıda, bahsettiğimiz proje hakkında bilgi vereceğiz.

Toprak Nem Sensörü Nedir?

Öncelikle, toprak nem sensörü hakkında bilgi vermeliyiz. Toprak nem sensörü; adından anlaşılabileceği üzere toprağın içerisinde bulunan nemi ölçmeye yaramaktadır. Buna ek olarak, küçük ölçeklerde sıvı seviyesini ölçmek için ideal bir sensördür. Toprak nem ölçerlerinin içerisinde problar bulunmaktadır. İçerisindeki nem miktarı ölçülecek olan bölgede bu probların kullanımı söz konusu olmaktadır. Problar; işlem sırasında toprağın veya suyun içerisine batırılmaktadır. Bu noktada, fizik kanunlarına göre direnç meydana gelir. Bu dirençten dolayı potansiyel fark oluşur. Söz konusu potansiyel farka bakarak nem miktarını ölçebilirsiniz.

Toprağın içerisindeki nem miktarı ile iletkenlik arasında doğru orantı bulunmaktadır. Neme bağlı olarak iletkenlik de artar. Toprak nem sensörünün içerisinde duyarlılık ayarlaması için kullanılacak olan trimpot bulunmaktadır.

Son olarak, toprak nem sensörünün illaki toprağa veya suya batırılmak zorunda olduğundan bahsetmeliyiz. Ayrıca, hem analog hem de dijital çıkış veren bir sensördür. Bu özelliklerinden dolayı DHT11 sensöründen ayrıldığını söyleyebiliriz.

Arduino Kullanılarak Toprak Nemi Nasıl Ölçülür?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi projenin en önemli ekipmanı; toprak nem sensörü olacaktır. Bunun yanı sıra, Arduino UNO ve breadboard gerekmektedir. Yine her projede olduğu gibi jumper kablolara ihtiyaç duyulmaktadır. Bundan sonrasında devre hazırlama aşamasına geçilmektedir.

  • Arduino üzerindeki 5V ve GND pinleri; breadboard üzerindeki devrenin VCC ile GND pinlerine uygun olarak bağlanmalıdır. Buna ek olarak, Arduino A0 pinine bağlanan jumper kablonun diğer ucu, toprak sensörün A0 pinine bağlanmalıdır. Bu şekilde devrenin kurulması tamamlanacaktır.
  • Kodun çalıştırılmasının ardından Arduino ekranı üzerinde toprak nem miktarı; 0 ile 1023 değerleri arasında görülmeye başlanacaktır. Toprak nem sensörü; temelde bu şekilde kullanılmaktadır.
  • Buna ek olarak, led ekleyerek de sensör kullanımını daha basit hale getirebilirsiniz. Kırmızı led; 900'den yüksek değerler için yeşil led ise 200-900 arasındaki değerler için yanabilir. Bu kodu oluşturduktan sonra sistem daha verimli çalışır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.