Arduino Kullanarak Kapı Kilidi Yapımı

22-01-2020 17:32
Arduino Kullanarak Kapı Kilidi Yapımı

Arduino kullanarak tasarlamış olduğunuz kapı kilidi sayesinde siz evde yokken evinize kimin girip çıktığını bilme şansına sahip olabilirsiniz. Bu proje için Arduino'nun RC522 RFID modülünü kullanmanız doğru olacaktır. Bir başka deyişle, RFID teknolojisinden faydalanabilirsiniz. RFID teknolojisi; radyo frekansı olarak Türkçe'ye çevrilebilir. Cisimlerin radyo dalgaları sayesinde tanınması için kullanılmaktadır. RFID teknolojisinin en çok kullanıldığı yerler; hiç şüphesiz turnikeler olmaktadır. Arduino ile RFID teknolojisinin beraber kullanıldığı projelerden birisi kapı kilidi projeleri olarak bilinir.

RFID Kart Okuyucular Ne İşe Yarar?

İş veya okulda kullanılan her kartın kendine özgü bir UID numarası bulunmaktadır. Kartın turnikelere yaklaştırılması ile beraber bu numara okunarak kişinin sistemden geçişine izin verilmektedir. Arduino ile çalışabilecek birçok kart okuyucu bulunmaktadır.

Kapı Kilidi Projesi Nasıl Yapılır?

Bu projenin en önemli elemanı; yukarıda söylediğimiz gibi RC522 RFID NFC kiti olmaktadır. Buna ek olarak, Arduino UNO ve breadboard; her projede olduğu gibi bu projede de yer almaktadır. Bunun yanı sıra, jumper kablo ve servo motora ihtiyaç duyulmaktadır.

  • Kartın çalıştırılması için gerekli kütüphane indirilmelidir. Bilgisayardaki Arduino isimli programın bulunduğu klasörün altındaki libraries klasörüne MFRC522 adıyla kaydedilmelidir.
  • Ardından, Arduino kart okuyucu devresi için gerekli olan kod yazılmalıdır.
  • Kod yazımının tamamlanmasının ardından RFID ile yapılan proje tamamlanmış olacaktır.

Bunun yanı sıra, Arduino kullanarak şifreli kapı kilidi yapabilirsiniz. Özel olarak belirlediğiniz kapı tıklama sesi sayesinde kapınız sizden başkasına açılmayacaktır. Ancak, bu proje için yukarıdakinden çok daha detaylı ekipmanlar gerekmektedir.

RFID Nasıl Çalışır?

RFID kullanarak yapmış olduğunuz sistemin nasıl çalışacağından bahsedelim. RFID okuyucu içerisinde

  • Radyo frekans modülü
  • Kontrol ünitesi
  • Yüksek frekanslı elektromanyetik alan üreten anten bobin bulunmaktadır.

Etiket kısmı büyük önem taşımaktadır. Etiketin gücünün artmasıyla beraber iletilen mesaj; RFID okuyucusundan çıkartılmaktadır. Ardından, mesajı okuyucuya tekrar geri göndermek için yük manipülasyonu tekniği kullanılmaktadır. Etiket antenine ait gücün değişimi; sıfır veya bir olarak tanımlanacaktır. Bu sayede, bilgiler, etiketten okuyucuya aktarılmış olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.