Arduino Kullanarak Yağmur Alarmı Yapımı

22-01-2020 17:26
Arduino Kullanarak Yağmur Alarmı Yapımı

Yağmur alarmı verecek bir cihaz size de çok ütopik geliyor değil mi? Arduino sayesinde bu projeyi hayata geçirebilirsiniz. Kısaca ifade etmek gerekirse, yağmur sensörü kullanaran yağmur alarmı yapabilirsiniz.

Yağmur Sensörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Yağmur sensörü; adından da anlaşılabileceği üzere yağmurlu ortamlarda kullanılmaktadır. Yağmur alarmı yapımı için uygun olan sensör; 40mm su seviyesine kadar ölçüm yapma özelliğine sahip olmalıdır. Yağmur sensörünün yapısında diğer sensörlerde olduğu gibi birbirine paralel bağlı halde bulunan iletken hatlar yer almaktadır. İletken hatlar; sensörün su ile buluştuğu hallerde Arduino'ya sinyal göndermektedir. Arduino ile proje yapacak olsa da yağmur sensörünün Arduino dışında farklı mikrokontrolcü ile çalışabildiğini söylemek gerekir.

Yağmur sensörü; üç pini bulunan ve 5V gerilim ile çalışan bir sensördür. Artı pinine besleme gerilimi olan 5V, eksi pinine ise GND bağlantısı yapılmalıdır. S pini ise Arduino'nun Analog pinlerinden birisine bağlanmaktadır.

Arduino Yağmur Alarmı Nasıl Yapılır?

Yağmur alarmı yapmak için klasik olarak Arduino ve breadboard, jumper kablo, 330 ohm direnç, yağmur sensörü ve buzzer gerekmektedir. Bu noktada, yağmur alarmı için gerekli olan Arduino kodunu hazırlamak şarttır.

Sensörün bağlanacağı pin, su miktarı için gerekli eşik değeri, buzzeri bağlayacağınız pin, sensörden okunan değer gibi terimler; kodlama içerisinde bulunmalıdır. Kodlama işleminin tamamlanmasının ardında yağmur alarmı çalışmaya başlayacaktır.

Yağmur Sensörü Nasıl Çalışır?

Yağmur alarmının ne kadar gerekli olduğunu yağmur sensörünün işlevini öğrendikten sonra anlayacaksınız. Araçla seyir halindeyken yağmur yağmaya başlaması halinde otomatik olarak sileceklerin çalıştırılmasını sağlayan bir sensördür. Yağmur sensörü; aracın ön camlarının üzerine düşen yağmur damlalarını algılama kapasitesine sahiptir. Sileceklerin sürücünün kontrolünün dışında otomatik olarak çalışmasını sağlamaktadır.

Yağmur sensörü; yağmur yağış hızına göre sileceklerin çalışma hızını ayarlamaktadır. Şiddetli şekilde yağmur yağıyorsa silecekler de hızlı bir şekilde çalışacaktır. Yağmur durduğunda ise sileceklerin çalışması; otomatik olarak duracaktır.

Sonuç olarak, Arduino ile yağmur alarmının yapılmasında yağmur sensörü; belirleyici ekipman olmaktadır. Gerekli donanımsal bağlantılar ve kod yazılım yapıldığı takdirde sensörün sayesinde yağmur alarm cihazı kurulmuş olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.