Çocuklar İçin Kodlama

Çocuklar İçin Kodlama

Teknolojinin gelişmesi; insanların bu dünyaya ayak uydurma çabalarının artmasına sebep olmuştur. Tüm endüstriler, iş alanları ve çalışma şartları; dijital dünyanın çevresinde şekillenmektedir. Buna bağlı olarak, her şirketin bünyesinde çalışan elemanlarından beklentileri değişmektedir. Dijital dünyaya ayak uydurmak isteyenlerin temel seviyede algoritma mantığına sahip olması şarttır. Bunu sağlamak adına kodlama eğitimlerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Günümüzde birçok okulda çocuklar için kodlama dersleri verilmektedir. Peki bu dersler nasıl verilmeli?

Kodlama Eğitimine Nereden Başlanmalıdır?

Robotik kodlama dersleri; fen liselerinden tutun da bazı ilkokullarda dahi öğrencilere zorunlu veya seçmeli ders olarak verilmektedir. Ancak, kodlama programlarının ve robotik ekipmanların yetersiz kalması söz konusu olabilir. Çocuklar için özel olarak hazırlanan kodlama eğitimi kitapları ve Youtube gibi sitelerde bulunan kodlama videoları sayesinde çocuklar, kendi kendilerine de kodlama öğrenebilirler.

Temel Kodlama Eğitimleri Nelerdir?

Temel kodlama eğitimleri; çocukların neden sonuç ilişkisini daha iyi kavramasını sağlamaktadır. Bu sayede, algoritma mantığı edinmek mümkün olacaktır. Kodlama eğitimleri; çocukların teknolojiyi tüketmekten ziyade teknoloji üretmesine imkan sağlayacaktır.

Scratch, LEGO Mindstorms, mBlock, App Inventor gibi görsel arayüzlü sürükle-bırak tekniği ile yazılan kodlama programları; temel kodlama eğitimi için ideal özellikler taşımaktadır. Çocuklar için kodlama eğitiminde çocukların harfler ve rakamlarla boğuşmak yerine neden sonuç ilişkisine dayalı öğrenmesi önem taşımaktadır. Bunu yaparken de eğlenceli ve sıkmayacak bir arayüze sahip programlar tercih sebebi olmaktadır.

Çocuklar İçin Kodlama Kaynakları

Çocukların seviyesine uygun birçok kodlama kaynağı bulunmaktadır. Micro:Bit; İngiltere'de BBC tarafından geliştirilmiştir. Çocuklar başta olmak üzere programlamaya yeni başlayan kişilere hitap etmektedir. Bunun yanı sıra, Micro:Maqueen; micro bit ile uyumlu bir robot kitidir. Scratch programlama dili ile programlanması söz konusudur.

Makeblock markasının mBot kitleri; robotik ve kodlamaya başlarken en çok kullanılan kaynaklar arasındadır. Çocuklar; bu kit sayesinde bir robotun tüm parçalarını detaylı olarak inceleme şansına erişirler. Makey Starter kit; elektronik ve kodlama mantığını herkese eğlenceli ve basit bir şekilde aktarabilmek adına geliştirilmiş elektronik yapı bloğudur.

Çocuklara kodlama öğretilmesinde hem yukarıdaki kaynakları hem de satılan kodlama kitaplarını kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.