Elektronik Kavramları Nelerdir?

23-01-2020 10:16
Elektronik Kavramları Nelerdir?

Elektronik; bilhassa serbest elektronların kontrolünün ele alındığı bir bilim dalıdır. Aktif ve pasif devre elemanları yer almaktadır. Aktif devre elemanları; diyot, transistör ve opamp olarak bilinmektedir. Pasif devre elemanları ise direnç, bobin ve kondensatörden meydana gelmektedir. Elektronik; aktif devre elemanları ile ilgilenmektedir. Aktif elemanların kendilerinin güç üretmesi ve güç kazanımı sağlayabilmesi söz konusudur. Birden fazla yarı iletkenden meydana gelmektedirler. Diyot ve transistör; en popüler aktif devre elemanları içerisinde bulunmaktadır.

Elektronik Devre Elemanlarının Görevleri Nelerdir?

Transistör; elektrik sinyalinin güçlendirilmesinde veya anahtarlamasında kullanılan üç bacaklı devre elemanı olarak bilinmektedir. Küçük sinyaller sayesinde büyük sinyallerin açılıp kapatılmasıyla kontrollü anahtar olarak kullanılmaktadır. Transistör; elektroniğin temel yapıtaşı olarak kabul edilmektedir.

Transistörler kullanılarak lojik kapılar, lojik kapılar kullanılarak temel bellek elemanları ya da aritmetik işlem devreleri meydana getirilmektedir. Bir başka deyişle, günümüzdeki neredeyse her cihazda bulunan mikroişlemci yapısının oluşması söz konusudur. Transistör; hiç şüphesiz, 20. yüzyılın en büyük buluşu olarak dikkat çekmektedir. Günümüzdeki tüm elektronik aletlerin kullanımı; transistörler sayesinde mümkün olmaktadır.

Diyot; elektrik akımını tek yönde ileten bir devre elemanıdır. Diyot yardımıyla elektronik devreler kurulmaktadır. Elektronik devreler; dijital ve analog olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Analog devrelerde sinyaller sürekli olmakla beraber limitler haricinde önceden belli bir sinyal seviyesi yoktur. Sinyal; belli limitler arasında herhangi bir değerde olabilir. Dijital devrelerde ise önceden belirli bir sinyal seviyesi bulunmaktadır. Ancak, sinyal ya vardır ya yoktur.

Bunun dışında, diğer elektronik kavramlarından bahsetmek gerekirse;

Mikroişlemci; bilgisayardır. Bulundukları elektronik yapının beyni olarak bilinirler. Mikrodenetleyici ise dışarıdan gelen bir veriyi hafızasına alan, derleyen ve çıktı oluşturan bir bilgisayardır. Bobin; iletken bir telin sarılarak bobin halini alması ile meydana gelen bir devre elemanıdır. Direnç; bir iletken üzerinden geçen elektrik akımının karşılaştığı zorlanma olarak bilinmektedir. Gerilim; elektrik akımını itme gücüdür. Akım; iletken bir madde üzerinden elektrik yüklerinin hareketi olarak tanımlanmaktadır. Sensör; elektronik cihazları birbirine bağlayan bir köprüdür. Sensörlerin diğer adı algılayıcı olarak bilinmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.