Elektronik Metre Nasıl Yapılır?

23-01-2020 10:24
Elektronik Metre Nasıl Yapılır?

Elektronik metreyi daha önceden mutlaka duymuşsunuzdur! Dijital metre olarak da geçen bu kavram; uygulamalı fizik öğrenmek isteyenler için önemlidir. Bir metreden büyük uzaklıkları tek başınıza ölçemezsiniz. Mutlaka birilerinden yardım almanız gerekir. Ancak, elektronik metre sayesinde yardıma ihtiyacınız olmayacak!

Fizikte sesin havada yayılma hızına dair hesaplamalar yapılmaktadır. Elektronik metre yapımında Arduino ve ultrasonik sensör kullanılarak gönderilen ses dalgasıyla yankı yaparak geri dönen ses dalgası arasındaki uzaklığın ölçülmesi hedeflenmektedir. Dijital metre; uzaklık ölçmesine ek olarak, boy ölçmede veya park sensörü ölçmede de kullanılabilir.

Elektronik Metre İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Dijital metre yapımında Arduino UNO kullanmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra, 2x16 LCD ekrana ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca, proje yapımında Arduino ile beraber en çok kullanılan sensör olan HC- SR04 sensöre ihtiyacınız bulunmaktadır. Son olarak, jumper kablo ve 10K potansiyometre; ihtiyacınız olan diğer ekipmanlar arasındadır.

Dijital Metre Yapımı

Arduino ile beraber ultrasonik sensör; dijital metre yapımında hayati önem taşımaktadır. Ultrasonik sensör; herhangi bir cisme olan uzaklığı ultrasonik ses dalgalarını kullanarak ölçmektedir. Bu sensör; cismin ne kadar yakın olduğuna dair bilgileri geri gönderen ultrasonik darbeler yollamakta ve almaktadır.

Dijital metre yapımında Arduino Süper Başlangıç Seti'ni kullanmalısınız. Setn içerisinde Arduino Uno, bağlantı kablosu ve diğer bağlantıları yapmak için jumper kablo bulunmaktadır. Ultrasonik sensör; mesafeyi ölçmeye yarayacaktır. Lcd ekran üzerine ultrasonik sensörden alınan mesafeler yazılacaktır.

  • Lcd ekran; breadbord üzerine yerleştirilir. Bir numaralı Pin; en sağ tarafta kalacak ve bağlantılar buna göre yapılacaktır. Arduino üzerindeki 5 Volt; breadbord'un artı hattına, eksi hat ise breadbord üzerindeki eksi hatta bağlanacaktır.
  • Lcd ekranının 1 numaralı Pin'inden eksi hatta bağlantı yapılacaktır. Lcd ekranının 2 numaralı Pin'inden artı hattına bağlantı yapılır. Potun orta bacağından Lcd ekranın üç numaralı bacağına bağlantı yapılacaktır.
  • Ardından, Lcd ekranının diğer bacaklarından Arduino'ya bağlantılar tamamlanacaktır. Ayrıca, diğer Pin bağlantıları tamamlanmalıdır.
  • Bir sonraki aşamada, ultrasonik sensör sisteme bağlanacaktır.
  • Ardından ise kod yazımı aşamasına geçilir. Bir başka deyişle, Pin atamaları yapılmalıdır ve yazılıma tanıtılmalıdır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.