Filament Nedir? Filament Çeşitleri Nedir?

23-01-2020 10:59
Filament Nedir? Filament Çeşitleri  Nedir?


Üç boyutlu yazıcılarda çıktı almak için kullanılan malzemeye filament adı verilmektedir. Termoplastik hammadde olan filament çeşitleri; kullanım şekline göre değişkenlik göstermektedir. Her filament çeşidinin özgün bir kullanım alanı bulunmaktadır. Buna ek olarak, filamentlerde iki farklı çap seçeneği vardır. 1.75mm ve 2.85mm olarak çap alternatifleri vardır.

Filament çeşitleri; PLA, ABS, STH, PETG, Esnek PLA, Karbon Fiber, Anti Bakteriyel Filamentler, Ahşap ve Tahta Filamentler, Naylon, HIPS, PVA ve özel olarak üretilen filamentler olarak bilinmektedir. Ancak, 3D yazıcılarda genel olarak ABS ve PLA filament kullanılmaktadır. Bu noktada, bu iki filament çeşidinin genel özellikleri hakkında size bilgi vermeliyiz!

PLA Türü Filament

Şeker kamışı ve mısır nişastası gibi bitkisel ürünlerden elde edilen bir plastiktir. Birçok kaynakta yeşil plastik olarak geçmektedir. Bu bağlamda, çevre dostu ve doğal olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çevreye herhangi bir zarar vermeden kısa zamanda yok olmaktadır. Gıda ambalajlarında sıklıkla kullanılan PLA plastik; filament olarak da kullanılmakta ve hatta 3D yazıcılarda verimli bir hammadde olarak işlev sağlamaktadır.

PLA türü filament kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Çevre dostu olmasına ek olarak baskı sırasında taban ısıtmasına hiçbir şekilde ihtiyaç duymaz. ABS filamente kıyasla kokusuz çalışmaktadır. Baskı sırasında zararlı bir buhara sebebiyet vermez. PLA türü filament sayesinde daha detaylı sonuçlar almak ve daha kolay baskı elde etmek mümkün olur. Bu bağlamda, 3D yazıcılarda PLA türü filament kullanmaya öncelik tanımalısınız. PLA'nın eksi yönü ise ABS'ye kıyasla daha kırılgan ve sıcakta bozulmaya müsait olmasıdır.

ABS Türü Filament

Petrol bazlı maddelerin kullanılması sayesinde elde edilmektedir. Bu bağlamda, PLA'ya kıyasla daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz. PLA filamente kıyasla daha güçlü ve dayanıklı olmasından dolayı 3D yazıcılarda güzel sonuçlar vermektedir. Bunun yanı sıra, daha yüksek ısılara karşı dayanıklıdır. Araç ve makine parçalarının üretiminde kullanılmaktadır. ABS filament; PLA filamente kıyasla daha uzun ömürlüdür.

Fakat, petrolden üretilen ABS filamentin çevreye zarar verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kötü kokulu ve zararlı olması ise bu filament türünün kullanımını zorlaştıran detaylar arasında bulunmaktadır. Ayrıca, baskı almak daha zordur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.