Gerilim, Akım ve Direnç Nedir?

23-01-2020 11:28
Gerilim, Akım ve Direnç Nedir?


Elektronik devrelerin çalışması esnasında elektriksel harekete bir başka deyişle elektronların hareketine ihtiyaç duyulmaktadır. Elektron hareketini devreye bağlanan güç kaynağı sağlamaktadır. Güç kaynakları arasında pil, batarya, akü, jeneratör, elektrik şebekesi bulunmaktadır. Ancak, tüm bu güç kaynaklarını birbirinden ayıran ise akım ve gerilim değerleri olmaktadır.

Gerilim, Akım ve Direnç Arasındaki Farklar

Gerilim, akım ve direnç kavramlarını bir örnekle anlatabiliriz. Bu konuda herkesin aşina olduğu bir havuz problemi üzerinden ilerlemek doğru olacaktır. Gerilim; havuzdaki suyun seviyesidir. Suyun seviyesi ne kadar yüksek olursa, suyun musluktan akış şiddeti de bir o kadar yüksek olacaktır. Söz konusu akış şiddetinin elektronikteki karşılığı akımdır. Buna ek olarak, suyun akış şiddetini etkileyen faktörler arasında musluk vardır. Bir başka deyişle, musluk açıldığı takdirde suyun akış şiddeti artacaktır. Musluk kısıldığı takdirde ise suyun akış şiddeti azalacaktır. Musluğun bu formüldeki görevi ise suyun akış şiddetine karşı direnç oluşturmaktır.

Bu örnekte musluğun tamamen kapalı olması ise açık devre tanımına uymaktadır. Gerilim veya diğer adıyla voltaj var olsa da akım geçişi yoktur. Bunun sebebi, musluğun su akışına karşı direncinin en yüksek olmasıdır. Musluğun tamamen açılması ise kısa devre tanımına uymaktadır. Su akışına karşı koyacak direnç en düşük seviyededir.

Gerilim, Akım ve Direnç Teknik Olarak Ne İfade Etmektedir?

Gerilim; iki uç arasındaki potansiyel farkı temsil etmektedir. Akım; bir noktadan başka bir noktaya geçen yük miktarına verilen isimdir. Direnç ise elektrik akımına karşı gösterilen zorluğu tanımlamaktadır.

Gerilim birimi Volt'tur. V harfiyle gösterilmektedir. Akımın birimi amper olmakla beraber A harfiyle gösterilmektedir. Ayrıca, formül ve denklemlerde I harfiyle gösterilmesi söz konusu olmaktadır. Direncin birimi Ohm'dur. Omega işaretiyle gösterilmektedir. Denklem ve formüllerde ise R harfiyle ifade edilmektedir.

Elektronik devre elemanlarının voltaj aralığı; üretici firmaları tarafından kullanım kılavuzlarında belirtilmektedir. Belirtilen değerlerin üzerinde voltaj uygulandığı takdirde devre elemanının bozulmasına sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra, pil ve akü; doğru akım verirken jeneratör ise alternatif akım veren güç kaynaklarına örnektir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.