Güç Kaynağı Nedir?

23-01-2020 11:36
Güç Kaynağı Nedir?


Gün içerisinde meydana gelmesi muhtemel elektrik kesintileri; donanıma bağlı elektronik cihazlar için büyük bir risk oluşturmaktadır. Elektrik akımının birden farklılaşmasından dolayı cihazların zarar görme ihtimali bulunmaktadır. Bakım çalışmaları ve hat arızalarından dolayı yılın belirli dönemlerinde elektrik kesintisi yaşanmasının önüne geçmek mümkün değildir. Fakat, güç kaynağı kullanılarak bu tür kesintilere karşı önlem almak mümkündür.

Güç kaynağı; Uninterruptible Power Supply olarak bilinmektedir. UPS olarak kısaltılmasına her yerde rastlayabileceğiniz kesintisiz güç kaynağı; elektronik aletleri şebeke beslemesinin kesilmesi ihtimaline karşı korumaktadır. Buna ek olarak, tolerans dışında kalan düşük ve yüksek voltajın gelmesini önler. UPS; şebekeye beslemesi devam ederken güç depolar. Beslemenin elektrik kesintisi ve benzeri sebeplerden dolayı sona erdiği anlarda voltajı cihaza yönlendirmektedir. Bu sayede, elektronik aletler sorunsuz olarak çalışmaya devam eder.

Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

UPS ve jeneratör arasında amaç bakımından benzerlikler bulunmaktadır. Ancak, UPS sisteminin farklı olduğunu söyleyebiliriz. Jeneratör; fosil yakıtları elektrik enerjisine çevirerek kesinti gibi anlarda sistemin sorunsuz olarak çalışmasını sağlar. Fakat, jeneratörün kesinti gibi anlarda devreye girmesi hemen olmayacaktır. Son teknoloji jeneratörlerde dahi birkaç saniyelik boşluk yaşanmaktadır. UPS; elektronik aletlere optimize edilebilmektedir. UPS'nin depoladığı enerji sayesinde genel tesisattan ziyade belirli cihazların beslenmesi mümkün olacaktır. UPS; jeneratöre kıyasla çok daha verimli bir kullanım imkanı sağlamaktadır. UPS'nin jeneratörden bir diğer farkı ise depoladığı enerjiyi standart şebeke ayarı seviyesine getirmeyi başarmasıdır. Elektronik aletlerin her birinin kullandığı bir enerji frekansı bulunmaktadır. Söz konusu frekansın üzerinde veya altında beslenme gerçekleştiği takdirde elektronik aletler çalışamaz. UPS; elektrik enerjisini cihazların ihtiyacı olan beslenme seviyesine getirme özelliğine sahiptir.

UPS; elektronik aletleri korumak ve elektrik kesintisi anlarında çalışmaya devam etmelerini sağlamak adına gereklidir. Ancak, güç kaynağının tek başına yeterli olmadığını söylemek gerekir.

Güç Kanağı Çeşitleri Nelerdir?

Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan pil ve adaptör gibi malzemeler birer güç kaynağıdır. Bunun yanı sıra, yukarıda özelliklerinden bahsettiğimiz donanımsal olarak daha büyük sistemleri besleyen kesintisiz güç kaynakları ve bilgisayar güç kaynağı bulunmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.