Lipo Pil Nedir?

23-01-2020 12:56
Lipo Pil Nedir?


Lityum Polimer bataryaların Li-Po şeklinde ifade edildiğini söylemeliyiz. Lipo pil; Lityum İyon batarya çeşidi olmakla beraber sıvı elektrolit yerine polimer elektrolit kullanmaktadır. Ayrıca, tekrar şarj edilme özelliği vardır.

Lipo piller; hücrelerden meydana gelmektedir. 1S,2S,3S,4S,5S,6S gibi çeşitleri bulunmaktadır. S'nin burada hücreleri simgelediğini söylemek gerekir. Buna ek olarak, lipo piller; kapasitelerini belirten C değerine sahiptir. Bir hücreli lipo pil; 3.7V gerilime sahiptir. Hücre sayısının artmasına paralel olarak 3.7V'nin katı olarak gerilim artmaktadır.

Lipo pillerin daha iyi anlaşılması adına bir örnekle açıklayabiliriz. 2S 7.4V 1750mAh 25C lipo pil; 1.75A akım vermektedir. Söz konusu akım; ortalama 45 dakikada tükenmektedir. 1.75Ax25C=43,75A maksimum vereceği akım değeri olarak hesaplanır. Bunun yanı sıra, 45 dakikada 1.75A akım verebilen bir pil; maksimum verim sayesinde 1.8 dakika boyunca 43.75A akım vermektedir. Kısaca ifade etmek gerekirse; lipo pilde bulunan C değeri; pilin verebileceği maksimum akımı belirlemesi noktasında ayrı bir öneme sahiptir

.Lipo Piller Nasıl Çalışır?

Lipo piller; kuru elektrolit polimerleri kullanırlar. Polimerler; üst üste yığılmış bir şekilde tabaka meydana getirmektedir. Lipo pillerin yapısında elektrotların birbirine direkt temas etmesini önlemek adına sadece iyonların bir tarafa geçmesine izin veren mikro yapıda gözenekli bir ayırıcı bulunmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi lipo pilde dikkat edilmesi gereken üç farklı derecelendirme vardır.

  • Hücre/Gerilim Sayısı: Pilin kapasitesi; pilin ne kadar güç tutabileceğine dair fikir vermektedir.
  • Kapasitesi: Pilin kapasitesi ne kadar büyükse pilin çalışma süresi bir o kadar uzun olacaktır.
  • Deşarj Oranı: Pilin ne kadar hızda şarj edildiğini ölçmektedir. Pile yüklenebilecek olandan fazla bir yük yüklenmesi; pilin kısa sürede bozulmasına sebep olacaktır.
Lipo Pillerin Kullanım Alanları

Lipo piller; birçok elektronik cihazda kullanılmaktadır. Küçük ve hafif olmasının yanı sıra yüksek güç sunması ve uzun çalışma sürelerine sahip olması gibi avantajları bulunmaktadır. Radyo kontrollü uçaklarda, cep telefonlarında, müzik çalarlarda, büyük ölçekli model trenlerinde ve telsiz kontrollü araçlarda kullanılabilmektedir. Özel bakım gerektiren lipo pillerin şarj edilebilmesi için lipo uyumlu şarj cihazı kullanılmalıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.