Röle Nedir, Röle Çeşitleri Nelerdir?

20-03-2020 14:47
Röle Nedir, Röle Çeşitleri Nelerdir?

Elektromanyetik özelliğe sahip olan bir devre elemanı olduğunu söylememiz mümkündür. Küçük değere sahip bir akım ile yüksek özelliğe sahip olan alıcıyı anahtarlayabilmeye de yardımcı olur. Üstelik rölelere bakıldığı zaman tek bir anahtar ya da birden fazla anahtar kontaağına sahip olabiliyorlar. Röle nedir dendiği zaman ise rölelerin aynı zamanda birden fazla yükün açılıp kapanmasını sağlıyor olduğunu söylememiz mümkündür. Bö yle bir özelliğe sahip olmadından dolayı da doğal olarak tristör ve triyaklardan oranla daha fazla avantaj içerir. Rölelerin tek dez avantaj diyebileceğimiz özelliği bulunur. O da arıza sorunlarını sürekli olarak ortaya çıkarmaya neden olmasıdır. Yani rölelerin en olumsuz yanı arıza sorunlarını sürekli çıkarmasıdır. Aynı zamanda röle içerisinde yer alan kontak sürekli olarak yapıştırıldığı zaman haliyle oksitlenme gibi bazı durumları oluşturabiliyor. Rölenin oksitlenmesi, iletim gücünü kaybetmesine yol açmaya neden oluyor. Röleler, bir başka devrenin açılıp kapanmasına yardımcı olur. Röle, elektriksel anahtardır. Açma ve kapatma işlemlerinin sorunsuz şekilde yapılmasına da yardımcı olur. Bobin, röledeki kontakı mıknatısladıktan sonra ise rölenin bir tarafı açıkken diğer tarafı da kapalı oluyor.

Röle Nasıl Çalışıyor?

Rölenin çalışma mantığının da nasıl olduğu merak edilen konulardan biridir. Temel elektronik röle çalışma mantığına göz attığımız zaman ise rölenin , demir nüve, palet, yay ve kontaklardan oluştuğunu söylememiz mümkün. 5, 9, 12, 24, 36 ve 48 V olarak bpnbinler çalışacak olarak hizalanır. Röleler gerek açık gerekse de kapalı şekilde üretilerek kullanılabiliyor.

Röle Çeşitleri Neler?

Rölelerin farklı çeşitleri bulunuyor. Bu çeşitlerin neler olduğunu sıraladığımız zaman ise şu şekilde olduğunu söylememiz mümkündür.

  • Zaman röleleri

  • Koruma röleleri

Yukarıda belirttiğimiz çeşitleri bulunur. Röle kullanım yerleri neresi olarak merak edenler içinde küçük akımlar ve elektriksel yükleri anahtarlama özelliğine sahip olduğundan dolayı doğal olarak artık hemen her yer de sorunsuz şekilde kullanılmaya başlanıyor diyebiliriz. Aynı zamanda da sistemde ki bazı elemanların sıkıştırılması amacıyla röle kullanılmay da başlanmıştır. Aynı zamanda sistemde ki elamanların durdurulması amacıyla da röle devreleri araya girer.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.